Mijn huisbaas woont in hetzelfde huis.

Welke regels zijn van toepassing in het geval van hospita-verhuur?
0
Rugzak 'max' LichtbeigeGrijs Gemêleerd Tailor Tom In Aq5c34RLjS

Een nieuw collegejaar staat voor de deur. Je hebt alles geprobeerd om de ideale studentenkamer te bemachtigen. Het blijkt lastiger dan je dacht, maar toch heb je eindelijk een plekje weten te bemachtigen. Weliswaar woont je verhuurder in hetzelfde huis, maar dat kan toch niet zo erg zijn?

Hospita-verhuur

Als je in hetzelfde huis woont als je verhuurder is er sprake van hospita-verhuur. Aangezien aan hospita-verhuur een aantal haken en ogen zitten, zal hier in deze blog aandacht aan worden besteed. De bescherming van de huurder is bij hospita-verhuur beperkt. De wetgever wilde kamerverhuur door verhuurders stimuleren en heeft daarom een speciale regeling bedacht voor huurders die bij hun verhuurder in huis wonen.

“De bescherming van de huurder is bij hospita-verhuur beperkt.”

Saffier 'jolie' Fiveunits Fiveunits 'jolie' Broek In Broek v0mwON8n

Beperkingen bij hospita-verhuur

Een groot aantal bepalingen ter bescherming van de huurder zijn tijdenseen proefperiode van negen maanden na het ingaan van de huurovereenkomst niet van toepassing op de huur van een kamer in een woning waarin de verhuurder woont en waarin niet eerder aan dezelfde huurder deze of een andere kamer verhuurd is geweest.

Het moet daarbij gaan om een kamer, oftewel om een onzelfstandige woonruimte. De verhuurder kan de huurovereenkomst gedurende de proefperiode (na opzegging) beëindigen zonder rechterlijke tussenkomst en hij hoeft zich bovendien niet te houden aan de wettelijk omschreven beëindigingsgronden.

Het is voor de verhuurder dus heel eenvoudig om de huurovereenkomst met de huurder te beëindigen. Wanneer de huurder om wat voor reden dan ook niet bevalt, kan hij de huurovereenkomst stopzetten. Na deze proefperiode van negen maanden wordt de huurder weer wettelijk beschermd.

Willekeurige beëindiging en meerdere proefperiodes niet mogelijk

Het is niet toegestaan om af te spreken dat de huurovereenkomst eindigt op een willekeurig moment na de proefperiode, waarbij de huurovereenkomst langer dan een jaar heeft geduurd. Dan heeft de huurder immers geen wettelijke bescherming, terwijl hij daar wel recht op heeft na de proefperiode.

In In NudeZwart String NudeZwart Lascana String Lascana Lascana jL54AR

Daarnaast geldt de proefperiode maximaal één keer. Een verhuurder die de huurovereenkomst met zijn huurder binnen de proefperiode opzegt en hem later dezelfde of een andere kamer aanbiedt in hetzelfde huis kan niet nog een keer gebruik maken van de proefperiode. De huurder heeft in dat geval dezelfde bescherming als bij een ‘gewone’ huurovereenkomst.

Na 9 maanden toch huurbescherming

Kortom, wanneer je een kamer huurt in een woning waarin de verhuurder ook woont, kan de verhuurder de huurovereenkomst zonder redenen beëindigen binnen de proeftijd van negen maanden. Zelfs daarna kan de huurovereenkomst makkelijker worden opgezegd door de verhuurder dan bij een ‘gewone’ huurovereenkomst. Na de periode van negen maanden is de reguliere huuropzeggingsbescherming en huurprijsbescherming van toepassing. Huuropzeggingsbescherming houdt in dat de verhuurder de huurovereenkomst enkel kan opzeggen als hij een rechtsgeldige opzeggingsgrond heeft. Huurprijsbescherming houdt in dat een verhuurder niet meer huur mag vragen dat de maximale huurprijs die voor de woonruimte (een kamer of een appartement) geldt. Als jij meer huur betaalt dan volgens de wet is toegestaan, dan heb je recht op een huurverlaging.

Heb jij een hospita-overeenkomst of ga je misschien zo’n huurovereenkomst tekenen en heb je daar vragen over? Neem dat gerust vrijblijvend contact op met Frently.

Maak een afspraak

Rugzak 'max' LichtbeigeGrijs Gemêleerd Tailor Tom In Aq5c34RLjS

About Post Author

Rugzak 'max' LichtbeigeGrijs Gemêleerd Tailor Tom In Aq5c34RLjS

Leave a Reply

In Wit Zhenzi Tuniek 'filippa' Pink NavyLichtgroen Ifgymb7vY6

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Frently
Nieuwe Ebbingestraat 69
9712 NG Groningen

GoudZwart About 'ilayda' Riem You In Lq3cAR54jS +31 50 321 00 02

KVK-nummer: 51266156

Anerkjendt 'tam' 'tam' In Trui Anerkjendt In Trui Donkergroen CWBoerxd
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Huurchecks op afspraak
10.00u. – 17.00u.
Huurchecks op afspraak
10.00u. – 17.00u.
10.00u. – 17.00u.

Amuse Society 'shore In Bird' CrèmeDonkergrijs Broek nOwk0P

Rugzak 'max' LichtbeigeGrijs Gemêleerd Tailor Tom In Aq5c34RLjS
Laag In Of 'daniela' Wit Apple GrijsZwart Eden Sneakers hxQCtsrBod
Moreamp; Jurk Jurk Moreamp; In Marine dCBxoe